0
Your Cart

Altın Renkleri

Altın, saf hali parlak sarı olan, farklı alaşımlar ile karıştırıldığında renk değişimine uğrayan dövülgen bir metaldir. Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir. Altını aksesuar üretiminde kullanabilmek için farklı alaşımlarla karıştırmak son derece önemlidir. Çünkü saf haldeki altın, yumuşak bir yapıya sahip olduğundan, istenilen dayanıklılığı göstermez. Alaşımın türüne ve yoğunluğuna göre altının renginde farklılıklar meydana gelebilir ve alaşımdaki farklı elementlerin yoğunluğu arttıkça altın, metalik sarı renginden uzaklaşır.

Altın, saf halinde kullanılamayacağı için farklı alaşımlar ile birlikte katı hale getirilmektedir. Bu alaşımlar arasında gümüş, nikel, bakır ve paladyum yer alır. Saf altın, metalik ve sarı bir renge sahiptir. Farklı alaşımlarda bu renk farklı tonlara çevrilebilir. Örneğin yeşil altın olarak bilinen altın ve gümüş alaşımı, %75 oranında altın ve %25 oranında gümüş içermektedir. Altın ve nikel alaşımı ise sıklıkla mücevher yapımında kullanılır ve %80 oranında altın, %16 oranında nikel, %3 oranında çinko ve %1 oranında bakır içerir. Altının ayarını da bu alaşımlardaki altın saflığının yüzdesi belirlemektedir.

Altın mücevher üretilirken altına farklı alaşımlar eklenir. Kullanılan elementlerin yoğunluğu arttıkça altının rengi o kadar değişir.

Altının renklerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Rose altın
  • Sarı altın
  • Beyaz altın
  • Yeşil altın

Her birinin özellikleri, fiyatları birbirinden farklıdır. Ayrıca dayanıklılıkları da farklılık gösterebilir.

Rose Altın

Kırmızı altın adıyla da bilinen Rose altın Saf altın içerisine %19 oranında bakır, %0.6 oranında gümüş eklendiğinde ortaya çıkar. Sarı altından pembe altına dönüş, bakır elementinin yoğun etkisiyle oluşur. Rengi kırmızıya yakındır. Genellikle gümüş aksesuar yerine Rose altın ile sıra dışı mücevherler tasarlanır. Çünkü Rose altın, son derece estetik ve zarif bir görünüm sağlar.Sahip olunan gümüş aksesuar, rose altın ile kaplanır ve böylece uzun süre oksitlenme yapmadan kullanılabilir.

Saflığı ve zarafeti simgeleyen Rose altın, ayarına göre fiyatlandırılır. Rose altın ile sarı altın tasarımlar arasında fiyat farklılıkları bulunur. Genellikle fiyatları birbirine çok yakındır. Çok daha sıra dışı bir tasarım arzulayan çiftler tarafından tercih edilen Rose altın, zarif bir görünümü mümkün kılar.

Sarı Altın

İçerisinde gümüş ve bakır bulunur. Genellikle alyans modellerinde sarı altın kullanılır. Bunun yanı sıra sarı altına çinko ve paladyum ekleyerek beyaz altın elde etmek mümkündür. Klasik bir tasarım istemeyen pek çok çift, beyaz altın alyansları tercih etmektedir. Beyaz altın, son derece estetik ve zarif bir görünüm sağlar. Fakat sarı altın, beyaz altından çok daha fazla saftır. Sarı altın tasarımlar, beyaz altına göre çok daha yüksek fiyatlara sahiptir. Bununla birlikte sarı altın; şık, zarif ve yenilikçi tasarımlara hayat verir.

Beyaz Altın

Altın, daha önce de ifade edildiği üzere sarı renktedir. Sarı altının içerisine paladyum ve çinko eklendiğinde beyaz altın oluşur. Sarı altını sonradan beyaz altına çevirmek mümkün olmakla birlikte çinko ve paladyum elementlerini kullanarak beyaz altın elde etmek çok daha sağlıklı bir işlemdir. Beyaz altın, genellikle alyans üretiminde kullanılır. Bunun yanı sıra kolye, bileklik tasarlanırken de beyaz altın tercih edilebilir

Yeşil Altın

Yeşil altında %75 oranında altın, %25 oranında gümüş kullanılmakta olup bu sayede yeşil renk elde edilir. Yeşil altın çoğunlukla 14 ayar olur. Zarif, şık ve estetik tasarımların ortaya çıkmasını sağlar. Bu nedenle mücevher tasarlanırken yeşil altının sıklıkla kullanıldığını belirtmek mümkündür.

Ülkemizde Bulunan Altın Ayarları

Altın ayarları temelde 4 farklı türdedir. 8, 14, 18 ve 22 ayar altın ülkemizde bulunan altın ayarlarıdır. Altının saflık oranına göre ayarında da değişiklik meydana gelir. 22 ayar altın, %91,6 oranında saftır. Bununla birlikte 18 ayar altın, %75 oranında saf olmakla birlikte 18 ve 22 ayar altın bulmak son derece zordur. Genellikle 8 ve 14 ayar altın ile mücevher üretiminin gerçekleştiği bilinmektedir.

DARİNA Concept
Merhaba,Size nasıl yardımcı olabilirim
Sitemize Hoş Geldiniz!
DARİNA Concept ekibi olarak sizinle iletişime geçmekten mutluluk duyarız.